nedelja, 16. februar 2014

Streets of Madrid

Mami je rekla, da naj pišem bolj pravilno slovensko!:) Se bom potrudila!

Torej, prvi kolokvij je čez, najbrž imam angino in danes smo videli vse oblike vremenskih razmer od sonca, dežja in toče oziroma snega. 

Ta teden se ni zgodilo nič pretresljivega, razen to, da sem si končno kupila polletno karto za fitness! Sedaj se moram samo še spraviti, vendar mislim, da bo spa na prvem mestu:)

Danes je bilo čudovito vreme in ker ne moram biti pri miru, ter mi je škoda dnevov preživetih v postelji (čeprav včeraj sem ga, ker sem bolna again!) sem se sprehajala in zgubljala po ulicah. Res me fascinira arhitektura. Vse stavbe imajo čudovite detaile. Po enem mesecu tu pa je bil tudi že čas, da si ogledam kakšno znamenitost. 

V nedeljo smo si pogledale Museo del Prado, v katerem hranijo dela slavnega španskega umetnika Goye. Za državljane evropske unije je zastonj do 26 leta, drugače pa je zatonj za vse 2 uri pred zaprtjem.

Torej današnja pot: 

1. Plaza de la Puerta del Sol- center, vedno poln ljudi. Na sredini stoji kip Carlosa III, katerega ime nosi tudi naša univerza. Španci že neučakano pričakujejo evropsko prvenstvo v košarki zato je na sredini tudi ura, ki odšteva dneve do začetka. Na zgornji strani stoji kip medveda, ki je jagode iz drevesa oziroma nekaj podobnega in je simbol mesta.
Španci pravijo: "VSE POTI VODIJO NA SOL", kar pa je že preverjeno in res iz vseh majhnih uličic prideš na Sol.


2. Gran via- šoping ulica z vsemi možnimi trgovinami, restavracijami, kavarnami... Vse so lepe, zmagata pa H&M in ZARA, ki sta v stavbah, ki zgledajo kot star teater. Na tej ulici dela 13.000 ljudi.







3. Plaza de espana- na eni strani zaključek oz. začetek Gran vie, na sredi katere stoji kip Cervantesevega Don Quijota oz. Don Kihota po naše:)





4. Templo of debod- egipčanski tempelj, ki je bil špancem dan v dar, ker so pomagali pri ohranitvi templov v Abu Simbel v Egiptu.


 


5. Palacio real- Spet, še vedno nisem bila notri, vendar sem navdušena nad čudovito arhitekturo.





6.  Catedral de Santa María la Real de la Almudena- mogočna katedrala, poleg Palacio real. Česa tako velikega še nisem vidla. 4800 kvadratnih metrov. WOW!




7. Plaza Mayor-nedeljski center poven ljudi in uličnih umetnikov, obdan s kavarnami in tapas bari. Včasih so imeli na tem trgu borbe z biki v čast kraljevim porokam ali rojstvom. Na sredini je kip Carlosa II (to vem ker pač ti Carlosi so mogl bit kr fajn pobje, glede na to da se vse po njih imenuje!:)) Na fasadi ene od stavb pa je uprizorjena zgodovina tega trga...



Nisem nek profi v fotografiranju ampak se trudim!:) 


BESOS









8 komentarjev:

  1. tvoje fotkice so res slabe! me delajo fovšljivo;p

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahah no me veseli. Sm glih učeri s Kikitom govorila pa je uprašu če kej pridš:)?

      Izbriši
    2. Kiki? A to mata že tok vzdevke:D? Loh pa vidva prideta h men!

      Izbriši
    3. Hahha sej mogoče bom spakirala ker tej španci so neznosni! :(

      Izbriši
    4. Ja, a jih vsak dan omrežiš ene 5, pol se jih morš pa z vsemi štirimi otepat? Evči Firči, ne smeš se tok rihtat, vidiš, kej pol rata!;)

      Izbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. presenečenje imam zate ;)
    http://petalsonthawind.blogspot.com/2014/02/presenecenje.html

    OdgovoriIzbriši